Helsingin ruokakulttuuri

Ravintolakosmos.fi ei ole enää täällä. Testi sen sijaan kosmos.fi.

Helsingin ruokakulttuuri elää voimakasta nousukautta

Helsingin ruokatarjonta on täysin muuttunut siitä, mitä se oli vielä parikymmentä vuotta sitten. Nykyään kaupungin kaduilla kulkiessa tulee ohittaneeksi jatkuvasti mahtavia ruokapaikkoja, joita tulee joka kuukausi lisää. Helsingistä on vähitellen nousemassa Pohjois-Euroopan mielenkiintoisimpiin kuuluva ruokapääkaupunki ja sen asukkaat arvostavat ruokaa enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Ravintoloita on kaupungissa jo satoja ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Helsinki on täynnä fuusioruokaa tarjoilevia ravintoloita

Helsingissä on tarjolla yllättävän monipuolisesti erilaisia ruokia. Ruokakulttuuri on muodostunut eri puolilta maailmaa peräisin olevista keittiöistä ja niiden muodostamista fuusioista. Erityisen näkyvillä Helsingin kaupunkikuvassa ovat erilaiset aasialaiset ravintolat kuten kiinalainen, thai, intialainen sekä nepalilainen, mutta viimeisten parin vuoden aikana kovin buumi ovat olleet vietnamilaista ruokaa tarjoilevat ravintolat. Myös sushibuffetit ovat lyöneet itsensä läpi kaupungin ravintolatarjonnassa kertaheitolla. Kolmas näkyvä trendi ovat puhdasta lähiruokaa tarjoilevat ravintolat, joista moni erikoistuu ennen kaikkea puhtaiden pohjoismaisten makujen tarjoilemiseen.

Kaikesta on huomattavissa, että suomalaiset ovat muuttuneet aiempaa kokeilunhaluisemmiksi ja hakeutuvat mielellään uusien elämysten pariin. Myös ulkona syöminen on selkeästi yleisempää kuin aikaisemmin. Helsinkiläisille ruokaileminen ja erilaiset ruokakulttuurit sekä niistä nauttiminen ovat osa arkea.

Entäpä sitten perinteinen helsinkiläinen ruoka?

Mitä sitten on varsinainen helsinkiläinen ruoka? Vastaus ei ole aivan yksiselitteinen ja eri ihmisille helsinkiläinen ruoka saattaa tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita. Kenties merkittävin vaikuttaja perinteiseen helsinkiläiseen ruokakulttuuriin on kaupungin sijainti rannikolla. Erilaisia kalaruokia on Helsingissä syöty niin kauan kun kaupunki on ollut olemassa. Toisaalta Helsinkiin on viimeisen vuosisadan aikana virrannut ihmisiä joka puolelta Suomea, joka näkyy myös sen ruokakulttuurissa. Tuttuja elementtejä niin pohjoissuomalaisesta, varsinaissuomalaisesta, hämäläisestä, pohjanmaalaisesta ja itäsuomalaisesta ruokakulttuurista on havaittavissa selkeästi ja juuri tämä onkin helsinkiläistä ruokakulttuuria eniten leimaava tekijä.